Homo Barbatum

Beste baardbroeders,

Ik hoop dat jullie allemaal een prettige jaarwisseling gehad hebben en dat de kater inmiddels gezakt is. Voor de illegale vuurwerkfrikandellen, ik hoop dat je alle vingers nog hebt want het is toch lastig je baard te verzorgen als je niet meer tot 10 kan tellen. Om maar eens met de deur in huis te vallen, wat is momenteel de stand van het land voor de gemiddelde baarddrager? We hebben het zwaar. Ik denk zelfs dat we een plek verdienen op de lijst van bedreigde diersoorten van het wereldnatuurfonds. De baard dragende mens, ofwel homo barbatum in het latijn, heeft eigenlijk geen natuurlijke vijanden maar desondanks moeten we ons ernstige zorgen maken over het voortbestaan van deze unieke subsoort. Hoe komt het dat deze unieke en majestueuze soort zo onder druk staat?

De homo barbatum mag dan geen natuurlijke vijanden hebben, onnatuurlijke vijanden zijn er genoeg, zoals de sociale media. Het maakt niet uit of je nu gebruik maakt van Facebook, Instagram, TikTok of Hyves, de algemene trends die daar gelden zijn niet gericht op baardmannen, op een uitzondering na. Mijnbaard.nl zit namelijk ook op deze fora, puur om gebruik te maken van het systeem dat niet deugt om verandering in dat systeem te bewerkstelligen. Geen van de bovengenoemde sociale media heeft de mogelijkheid om te ‘liken’ met een emoji met een baard. Ik heb het gecheckt, maar de enige emoji met een baard is de kerstman. Nou vind ik het niet erg om die te gebruiken als vlaggenschip voor deze campagne, maar zelfs die kunnen we niet het hele jaar door gebruiken. Het zou toch geen porum zijn om als je vriend Pieter in april op Facebook vermeld dat hij zich bij een Satanische sekte aansluit je reageert met een kerstman. Of als Nancy in Juli vermeld dat haar eierstokken klapperen en ze op zoek is naar een spermadonor, maar door het internationale reisverbod haar heil in Nederland moet zoeken en zich niet kan laten sufneuken door een horde Aboriginals, dan kan je niet reageren met een kerstman emoji. Of als Bert op instagram een foto post van het WK lullesmullen waarin hij niet alleen meedoet maar ook verwacht in de prijzen te vallen, dan is een kerstman emoji ronduit de verkeerde keuze #maybeabithomo. Wij baardmannen zitten nu vooral op social media om het systeem onsuccesvol van binnenuit uit te hollen terwijl we verder ten prooi vallen aan gladgeschoren propaganda.

Daarnaast zijn modellen met een baard een hoge uitzondering op deze fora. Nergens zie je een advertentie van een kerel met een flinke bos haar onder zijn neus voor een kappersreclame. Nergens zie je Gandalf die bij de Albert Heijn of de Lidl een pak roomboterspritsen koopt. Nergens zie je Hagrid die bij de Jumbo 17 kilo kaas koopt voor op z’n boterhammetjes. Nee ik moet naar Beau van Erven Dorens kijken die onderbroeken staat te promoten of Angela de Jong die men haar diaree van meningen de Plus de hemel in prijst. Ik zal de vrouwen die voor deze advertenties buiten schot laten, hoewel, als we een ding van Conchita Würst hebben geleerd is dat er mogelijkheden zijn. Maar ik vind het schandalig. In het multiculturele Nederland kiest men standaard voor de gladgeschoren smoel en ik voel me gediscrimineerd. Er is op deze manier geen enkele connectie tussen mij en de adverteerder en misschien moet ik maar eens een fikse klachtenbrief schrijven aan de reclamebonzen van deze wereld.

Een andere reden dat wij als subsoort onder druk staan is dat alle rolmodellen zonder baard door het leven gaan. Dan heb ik het niet over de doorsnee Nederlander, maar zo’n beetje alle gerenommeerde acteurs in Hollywood. Blijkbaar is de babyface erg populair en alleen acteurs in de herfst van hun carrière geven geen fuck meer om hoe ze er uit zien. George Clooney loopt nu ook als een van ons door de straten van Los Angeles, maar dat had hij in zijn hoogtijdagen nooit gedaan. Dat betekent dat er nog steeds te veel controverse is in de top voor baarden en snorren. De enige die daar nooit ene donder om gegeven heeft is Danny Trejo, maar tegen die man durft niemand een grote bek te hebben. Ik vind het wel weer frappant dat hij alleen schurkenrollen gekregen heeft in alle films waarin hij meespeelde en nooit met zijn dikke pornosnor is neergezet als een hardwerkende liefhebbende vader van een modaal gezin. Misschien maar goed ook want ik kan me als 9-jarig meisje niet voorstellen om een nachtkusje van die man te krijgen voor het slapen gaan zonder daar ernstig mentaal trauma aan over te houden.

Baardmannen worden over het algemeen gepresenteerd als een stel losbandige en onhygiënische schavuiten, en dat moet maar eens afgelopen zijn. Als we van iedereen moeten accepteren dat ze tegenwoordig als biseksuele mammoet met een fetisj voor teennagels door het leven gaan moet het ook acceptabel zijn om een baard te dragen in deze maatschappij. Ik vind dat we het dragen van een baard in onze maatschappij moeten normaliseren en dat John de Mol daar maar eens een programma voor moet maken. We noemen dit programma: Paardenstaart zoekt baard! Een programma waarin single vrouwen op zoek zijn naar een liefdevolle bebaarde man om mee te seksen in het bos en in de rij van de python in de Efteling. Dat zou toch geweldig zijn, een opzet zoals first dates maar dat ze dan niet samen gaan eten maar gaan bungeejumpen en onderweg naar beneden schreeuwen wat hun ultieme seksplek is.

In de tussentijd zal ik hoogstpersoonlijk David Attenborough aanschrijven om zich hard te maken voor onze zaak. Wellicht ziet hij ons als door-geëvolueerde mensen en bespreek hij dit met zijn trouwe volgers terwijl hij een traditioneel Engels kopje thee drinkt. Misschien komen we nog ooit op de agenda van het wereldnatuurfonds of op de werelderfgoed lijst van Unesco, een plek waarvan ik zeker vind dat we ‘m verdiend hebben.

Het leven als baardman is gewoon niet altijd eenvoudig, maar daarom steek ik jullie bij deze een hart onder de riem. Ik vind jullie fantastisch en als je geen piemeltje had kreeg je van mij een dikke tongzoen.

In afwachting van uw vermakelijke reacties verblijf ik, uw nederig dienaar,

Coen Smulders

Schrijf een review