#BeardBackBetter

Waarde Baardbroeders,

Ik kreeg een berichtje van mijn moeder vorige week in de familie groepsapp. Heel Nederland volgende week code rood. Er waren wat sneeuwvlokken gevallen en het vroor een beetje. In een land dat zich niet voorbereid op de winter is dat direct een probleem. Ik heb dat ook gedeeld met mijn netwerk in Noorwegen en die moesten daar zo hard om lachen dat er nu een paar in het ziekenhuis liggen met buikkrampen en eentje zelfs met een hernia. De afgelopen weken heeft het hier flink wat gesneeuwd. Ik mocht bijna dagelijks mijn auto uitgraven voordat ik naar m’n werk ging. Gelukkig kozen mijn ouders in mijn jeugd vaak voor strandvakanties in eigen land, waardoor ik flink wat voorbeelden heb gezien van kuilen gravende Duitsers. Het uitgraven van m’n auto moest ik trouwens doen bij een gemiddelde temperatuur van -18oC want ik woon aan zee in een wat warmer(!) klimaat. De kou hier is toch geen kattenpis hoor. Bij deze temperaturen zijn mijn tepels zo stijf dat ik er glas mee kan snijden of sloten mee kan openpeuteren. Hier verwacht iedereen dat je gewoon op tijd op je werk bent trouwens, dus je moet vroeger je nest uit om de auto ijsvrij te maken. Naast het krabben van de ruiten mocht ik ook aan de binnenkant doen, want het was zo koud beide zijden bedekt waren onder een laag ijs.

Ik ben als Nederlander natuurlijk ook niet gewend aan deze barre omstandigheden, maar het begint te komen. Ik heb inmiddels een dikker vetlaagje op de pens als toen ik verhuisde maar die schuld geef ik aan tante Corona. Niet voor niets is mijn baard gegroeid in lengte sinds ik hier ben gaan wonen, en volgens mij is dat een reactie van het lichaam op de kou. Wellicht kan ik mijn baard over een paar jaar als sjaal gebruiken tegen de kou. Voor de mannen die dat al kunnen, check even of hij echt lang genoeg is. Anders trek je je baard te strak om je nek en gebruik je ‘m eigenlijk als cockring voor je hoofd. Dan zie je er een beetje uit als Dick Advocaat en dat kan toch niemands ambitie zijn. Ik vind die kleine druktemaker een prachtige persoonlijkheid, maar als hij zijn sjaal weer eens te strak om de toch al stevige nek heeft zitten lijkt het net of de bloedtoevoer terug naar het lichaam ernstig wordt afgesneden en ziet hij eruit alsof hij elk ogenblik kan ontploffen. Daar komen volgens mij ook die kloppende aderen vandaan als hij zich weer eens opwindt en heel misschien krijgt Dick wel orgasmes met zijn hoofd in plaats van met z’n kleine generaal.

Maar de sjaalbaard deed mij denken aan de zorgverleners en verplegers die tijdens de crisis uit veiligheidsoverwegingen voor zichzelf en hun patiënten hun baard hebben moeten afscheren. Ik kan me alleen maar voorstellen door wat voor een hel deze dappere mensen gegaan zijn terwijl ze hun baard afschoeren… afscheerden? Whatever de verleden tijd van afscheren ook mag zijn. Tijdens mijn rit naar kantoor hoor ik op de radio een interview met Joe Biden en dat heeft mij toch ernstig aan het denken gezet. Hij heeft tijdens zijn campagne de kreet #BuildBackBetter gebruikt. Sindsdien hebben ook andere wereldleiders de term veelvuldig gebruikt waaronder onze eigen Mark Rutte. Als zelfs Rutte deze tekst gaat gebruiken, nou dan is het hek van de dam hoor. Ik ben het er, zoals gebruikelijk, weer eens niet mee eens. Niet dat ik tegen het concept ben, maar het is een open deur die ingetrapt wordt en daar word ik zo godvergeten moe van. Waarom is #BuildBackBetter een open deur intrappen? Als iets vanaf het begin goed gebouwd was het hele kaartenhuis niet ingestort had je niets hoeven herbouwen. Als onze maatschappij verwoest wordt door iets minuscuuls als een virus dan was het geen heel goed systeem om mee te beginnen en is het vanzelfsprekend dat we er iets beters voor in de plaats brengen. Dus niet alleen zijn we vergeten om ons op zo’n event voor te bereiden, de maatschappij was al naar de kloten ver voordat de eerste Chinese vleermuis verorberd werd.

Hierover nadenkend denk ik dat we de term moeten aanpassen. Ik ben voorstander van #BeardBackBetter. Zonder te veel als Erica Terpstra te willen klinken, bij ons thuis beter bekend als E.T., is deze op de eerste plaats onze kanjers in de zorg. Deze hardwerkende mensen hebben niet alleen hun imago verplicht naar de kloten moeten helpen, ze hebben ook hun vrouwen onbevredigd gelaten het afgelopen jaar. Ik heb me laten vertellen dat gebeft worden zonder of met een kietelsnor een heel andere beleving is. Ook moeten deze moedige zielen ineens aan voorspel gaan doen, wat eerst natuurlijk niet nodig was. Ze keken hun vrouw een keer geil aan en die zakte meteen met haar natte handveger in de spagaat, maar als ze dat nu doen gebeurt er helemaal niets in de regio tussen navel en knieën. Als er een groep in dit land bestaat waarvan ik ze een prachtige baard gun, dan zijn het wel de zorgverleners die het nu zonder moeten doen.

Daarnaast vind ik dat we in het kader van #BeardBackBetter ook een noodfonds moeten opzetten. De gevolgen van deze pandemie en een eventuele volgende pandemie zijn dan gemakkelijker te overzien. Uit dat noodfonds moeten deze mensen gratis baardverzorging kunnen krijgen voor als de crisis voorbij is, daaruit moet antidepressiva betaald worden en seksspeeltjes voor vrouwlief. Wellicht is zelfs een baardpruik in de tussentijd wel een goed idee. Zonder baard naar je werk, maar met baard de slaapkamer in. Het zal de meest economische oplossing zijn, en een waar ik graag voor wil doneren. Ik zie het ons als trouwe groep dan ook wel doen om onze baard allemaal 30 cm lang te laten groeien alvorens naar de kapper te gaan en de donatie te maken. Dat alles moet gefilmd worden en of Facebook gedeeld voor de likes. Dat is ook om te voorkomen dat niet iemand stiekem zijn dreadlocks schaamhaar verkoopt op de zwarte markt en je dus eigenlijk voor lul loopt met een scrotumpruik. Net als bij vis in de winkel moet er een bordje bij waar het haar geoogst is, via welke methode en hoe ecologisch je baardpruik is.

Hier hoor je natuurlijk weer geen hond over in de politiek, want al die brave VVD’ers hebben een gladgeschoren gezicht en dat kan je zien aan hun vrouwen. Dat zijn typisch van die mokkels waar al jaren geleden alle seks is uit is geragd en ik durf te wedden dat ze allemaal een bodywarmer of een broekrok in de kast hebben hangen, typische kledingstukken die laten zien dat ze al decennialang niet meer weet wat neuken is. Nee, over een noodfonds zullen onze politieke leiders het niet snel eens worden, over de keurmerken en veiligheid labels van een baardpruik zal vast gestemd worden na het reces. Ik stel voor dat we het dan maar zelf gaan opzetten. Dit noodfonds moet er komen en als de politiek het niet doet, dan doen we het zelf wel via crowdfunding. Wellicht moeten er een paar rijke vrouwen gebeft worden met onze kietelsnor maar wij deinzen nergens voor terug, zelfs niet als een van die vrouwen E.T. is. #BeardBackBetter is ons heden en onze toekomst.

In afwachting van uw vermakelijke reacties verblijf ik, uw nederig dienaar,

Coen Smulders

Schrijf een review