Corona in de baard

Waarde baardconnaisseurs,

Zoals ik inmiddels heb vernomen heeft het coronavirus Nederland bereikt en zijn we 2 stappen verwijderd van massahysterie. De hele bevolking begint met hamsteren en duikt de schuilkelder in afwachting van een nieuwe Apocalyps. Als we niet uitkijken gaan we allemaal dood en nog veel erger, moeten we wellicht leven in een wereld zonder verzorgde baard. Ik zag dat de WHO (World Health Organisation) met een sheet op de proppen was gekomen met veilige baarden en snorren, welke erop neer komt dat we ons allemaal moeten scheren of onze haargroei tot een minimum moeten beperken. Wat ik wel apart vond was dat het Hitlersnorretje wel mocht, hoewel ze geprobeerd hebben om die dracht met ‘toothbrush’ een andere naam te geven en weg te moffelen in de lijst. Volgens mij mag die dracht al niet meer sinds 1945, maar ik zal het vast niet beter weten dan de WHO. 

Het coronavirus heeft een sterfteratio van zo’n 2,5% en dat moet wel in het juiste perspectief geplaatst worden. Dat lijkt namelijk een heel laag percentage maar dat is maar net hoe je het bekijkt. Als je vriendin 2,5% van alle piemels in Nederland gezien heeft denk ik toch dat je ’t meisje met andere ogen aankijkt. Aan de andere kant, als je 2,5% kans hebt om de lotto te winnen denk ik dat je flink wat loten koopt ter ondersteuning van financiële onafhankelijkheid. Wat ik ermee wil zeggen is dat alles relatief is en daardoor nog meer bewondering heb voor Albert Einstein en zijn relativiteitstheorie hoewel de natuurkundige theorie er geen drol mee te maken heeft. Daarnaast vind ik een sterftecijfer van 100% veel nauwkeuriger, maar dat heeft weer geen flikker met dat hele virus te maken. Iedereen gaat dood, dus laten we niet te snel in paniek raken. Het leven en de dood zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden en zijn wellicht ook bijwerkingen van elkaar. 

Maar genoeg filosofisch geouwehoer nu. Laten we eerst dit virus eens onder de loep nemen om te kijken waar we het nou eigenlijk over hebben. Het coronavirus, liefkozend Covid-19 genoemd, is een virus dat zich verspreid in de kleine druppeltjes die we uitademen, niezen of hoesten. Na besmetting krijgen veel mensen last van hun ademhalingsgestel wat in sommige gevallen vervelend afloopt, want het leven duurt niet lang zonder zuurstof. Vaak landen die druppeltjes ergens waarna we dat met onze handen aanraken en vervolgens in onze ogen wrijven, neuspeuteren of woest-erotische Sodomitische taferelen uitvoeren zonder eerst onze handen te wassen. Volgens de WHO kan een baard daarom extra gevaarlijk zijn, want die druppeltjes kunnen namelijk ook op de baard landen. Daar wij allen trots zijn op onze baard strelen we die regelmatig vanwege de intense zachtheid of gewoon om er als een wijze man uit te zien wanneer men weer eens naar de baardbroeder toekomt voor hoognodige raad. 

Het advies van de WHO is niezen en hoesten in de ellenboog en vaak handen wassen en met antibacteriële gel ontsmetten. Die gel bevat minstens 60% alcohol, en daar kan het virus niet zo goed tegen. Om onze baarden te behouden lijkt het dus een goed idee om de volksmassa aan te zetten tot overmatig alcoholgebruik en dit werkt op meerdere fronten. Naast dat we dan van nature gelukkiger zijn met onze zatte smoel en een soort kunstmatig immuunsysteem opbouwen mag er niemand meer autorijden. Iedereen is haast gedwongen om thuis te blijven wat een verspreiding tegengaat. Houden we dit 2 weken vol dan denk ik dat alle gevalletjes er wel uit gefilterd zijn en kunnen we weer gewoon door met de dagelijkse orde. 

Ik hoor sommigen van jullie denken: Maar Coen, is 2 weken volle bak zuipen niet wat te veel van het goede? Zie het maar gewoon als de atferparty van de carnaval of de voorbereiding op de editie van volgend jaar. Wat mij betreft verkleed je jezelf als Teletubbie, omelet of geitenwollensokkenleraar, het is tijd om lekker te kachelen met z’n allen. Om dan toch nog een gevoel van saamhorigheid te ontwikkelen moeten we dat allemaal maar delen op social media. Wellicht kan het ook door met z’n allen in de kroeg te verzamelen, maar dan moet er wel geblazen worden bij de ingang. Wie een alcoholpromillage heeft onder de 5,6 mag niet naar binnen voor zijn eigen veiligheid. Het lijkt me dan wel geinig om ter compensatie vooral veel corona’s weg te tikken, want die fabriek heeft het zwaar op het moment. Ik vind het moeilijk te bevatten dat zo’n merk het moeilijk heeft door misverstanden met een gelijknamig virus. Dat alles heeft te maken met domme mensen die niet begrijpen dat je van het drinken van Corona bier geen Covid-19 krijgt. Dat vind ik toch wel de grootste epidemie van de 21e eeuw hoor, domme mensen. Met alle informatie en technologie die er tegenwoordig beschikbaar is zijn er toch nog een paar Neanderthalers die ineens niet meer bij de afhaalchinees eten of geen Corona meer drinken. Ik vind dat voornamelijk die mensen naar het bos moeten gaan om zich te verontschuldigen tegen iedere boom die ze tegenkomen voor het verspillen van de zo duur geproduceerde zuurstof. 

Maar hoe gaan we als trotse baarddragers nu om met dat coronavirus? Mijn voorstel is om gewoon onze handen goed te wassen, iets waarvan ik denk dat het ook zonder epidemie vanzelfsprekend zou moeten zijn. Mijn baard gaat er in ieder geval niet af, moge dat duidelijk zijn. Wij baardmannen zijn goddomme nergens bang voor, ook niet voor een virus dat aan de anabole steroïden heeft gezeten. Als ik dat virus desondanks krijg en er aan kom te overlijden dan sterf ik tenminste met waardigheid en niet met het gezicht van een 4e klasser op de HAVO. Ik vind dat gezeik met die nutteloze mondkapjes ook maar niets. Volgens mij helpt het maar een weinig en daarnaast ziet je baard er na het dragen van zo’n ding ook uit als een draak. De 3 R’s komen, net als in onze babytijd, weer terug. Die staan voor Rust, Reinheid en Regelmaat. Als we slapen zullen we niet snel besmet worden. Zolang we alles schoonhouden en de boel een beetje onderhouden kan ons ook geen flikker gebeuren. En wanneer we regelmatig aan onze favoriete alcoholische versnapering zitten lijkt de kans op een besmetting ook nihil te zijn. Mannen, laten we vooral ons bebaard koppie erbij houden en niet in paniek raken. We hebben te lang gespaard om ons nu gek te laten maken. 

Ik ga vanavond in ieder geval op m’n gemak naar de lokale pokerclub om te kijken of ik die Vikingen hier nog wat oliedollars afhandig kan maken. Alleen al voor de stemming zal ik een 6-pack met Corona meenemen, gewoon om te kijken wat er gebeurt. Er is in dit leven bijna niets mooier dan een beetje stangen en met mijn ondeugende aanleg ben ik hier zeer gevoelig voor. 

In afwachting van uw vermakelijke reacties verblijf ik, uw nederig dienaar,

Coen Smulders